Torsdagssegling 20230622

Sista torsdagen innan sommaruppehållet. Vind NV 4-6m/s. Ström S 1knop.

Äntligen genua väder! Premiär för nya förseglet. Det har endast blivit två till tre mindre rundor för att  kolla av så allt passar. Nu i efterhand, när det var skarpt läge så känns det som att det finns mer att titta på.

Lite strul i starten med att startapparaten var i sönder. Inget vi visste förrän vi frågade en annan båt. Då var det två minuter kvar till start. Vi hann inte riktigt possitionera oss och kom lite illa. Vi hamnade långt upp mot lovartsbojen där Beason 31 kom upp på vår lä sida. Det blev några luffningar. Vi var inte riktigt med på noterna då vi precis fått upp gennakern. De var snälla och släppte förbi oss. Egentligen hade de kunnat stänga oss helt.

Det tog en stund innan vi fick koll på gennaker och stor. Men när allt var igång gick vi riktigt bra. Lagom med vind, och för oss en bra bog. Vi gjorde en bra nedtagning och rundning. Fortsatte för styrbord så vi hann och få koll på grejorna. Tre slag senare rundade vi Polkagrisen. Vi hade skapat en bra lucka nedåt. Precis framför nosen hade vi Melges 20.

Polkagrisen- Pilhaken. Plattläns. Vi valde att saxa segel. Hade lite problem med att få genuan att fylla. Föll av ytterliggar och tog en gipp strax innan Pilhaken. Rundade precis innan Melges 20. 

Pilhaken- Norrmärket. Vi var inte riktigt med på skotningen efter rundningen så Melges 20 gled förbi strax efter vi gått runt. Vi blev låsta och hamnade i deras backvind under hela benet.

Norrmärket-Pilhaken. Ännu en bra rundning. Spetsig halvvind mot Pilhaken. Stundtals gick vi riktigt bra. Melges 20 hissade Gennaker och pep iväg.

Pilhaken- Landskrona hamn. Plattläns igen. Denna gången gennaker. Vi valde att gå utåt för styrbord. Lite sena med gippen gjorde att vi fick en något brant barbordsbog mot pricken. Melges 20 strax före vid rundningen.

Landskrona hamn-Pilhaken-Mål. Lång kryss mot mål. Med sydgående ström gällde det att hålla sig så när land som möjligt. Melges 20 gick lååångt in och klarade sig med ett slag för att ta sig runt Pilhaken. Vi vågar inte ta några större risker och tvingades till tre slag. Nu drog de iväg rejält. När vi väl var runt höll vi ut för barbord så länge det bara gick. Vi lyckades inte komma över mållinjen utan tvingades till ett snabbt slag strax framför Piren i Borstahusen.

Det mesta gick bra idag. Inte en enda manöver som strulade. Vi fick aningens strul vid Landskrona hamn. Lyckats bli en kunt på nerhalet när vi skulle riva gennakern. Men annars var det felfritt. Kul! Händer inte så ofta. Kryssen är något jag får fundera mer på. Känns fortfarande inte som om vi skjuter fart. Känslan av att segla med handbroms är påtaglig. Kan det vara så att jag är över ivrig på höjden och glömmer farten?

Glad Midsommar!

Resultat

Dagens crew: Kerstin, Ingmar, Thomas B och Marcus

/torsdagsbana-stor.jpg

24 Jun 2023

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)