Torsdagssegling 20200820

Denna torsdag blev det lite lurigt med vindriktningen. Ovanpå allt kom det mer vind än utlovat. Sydost med vridande till Ost sent på kvällen. Vridet kom betydligt tidigare. Redan kl. 18 hade vinden gått över. Sedan pendlade den mellan O- OSO. När vi hade kommit ut och testat så allt fungerade började vinden sakta öka. Från 4m/s till 7m/s där vi hade byar på 9m/s. 

Ostlig vind innebär halvinds start. Var lite nervös för att det skulle bli en del stök men vi lyckades komma iväg ok. X-302 låg lite före oss och stängde fint lovarts platsen. Vi hittade en lucka nedanför men hann inte riktigt få upp farten så vi försökte hålla oss strax ovanför x-302:s spår för att undvika deras skitvind. Vi höll exakt samma fart och avstånd (ca.4m) tills vi skulle runda Pilhaken. Plattläns mot Polkagrisen. Nu tog vi in och vi hade stäven uppe vid deras akter. Vi rundade Polkagrisen något dåligt. Eller rättare sagt x-302 gjorde det bättre och vi hamnade bakom dem. Nu var valet bara att slå. Nackdelen var mer motström då vi hamnade i rännan. Alternativet hade varit att segla i skitvind fram till Pilhaken. När vi kom fram hade vi inte förlorat något speciellt. Halvvind mot Norrmärket. Norrmärket Pilhaken sträckbog.

När vi nått fram till Pilhaken för sista kryssen mot Landskrona hamn fastnade vi i precis samma läge som förra kryssbogen. Vi fick slå för att undvika skitvind och hamnade i mer motström ute i rännan. Nu märktes det att det var fördel att så klart fortsätta inåt en liten bit. När vi låg upp till märket för styrbord hals kom x-302 in för barbord och rundade strax innan oss. Direkt efter rundingen lovar plötsligt x-302 upp kraftig. Varför föll han inte av och gick akter om oss?Tror det uppstod ett tillfälligt hjärnsläpp. Jag fick slänga mig på rorkulten och falla av kraftigt för att undvika kollision och ge honom utrymme att slå mellan oss och märket annars hade det gått illa. Blev lite svettigt ett tag! Vi rundade och lyckades få upp gennakern. Det var i princip plattläns fram till Pilhaken. Tur att det blåste så mycket som det gjorde annars hade vi aldrig kunna gå så djup. Vi låg jämnsides där vi ryckte en aning hela tiden. Vi rundade Pilhaken och lovade upp mot mållinjen. Nu blev det riktigt brant! På tok för brant för vår enormt bukiga gennaker. Det gick vad det tålde där storen bara hängde som en flagga och gennakern låg och släpa i vattenbrynet. Vi lyckades dryga ut vårt lilla försprång men inte tillräckligt. Synd! Undrar vad man ska hitta på för att hitta mer fart på halvvindarna som verkligen dominerade genom banan?

Besättning: Lenny, Marucs, Thomas Ingmar och Roger

Resultat

/torsdagsbana-stor.jpg

22 Aug 2020

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)