Byte septitank (20171231)

 

20171231 Projektet med tankbytet har tagit några kliv framåt och börjar gå mot sitt slut. Jag valde i sista stund att inte plasta tillbaks tanken. Och det var verkligen i sista stund! Polyestern var blandad och de första mattorna var lagda. Varför? Skulle det bli problem med tanken eller om man vill göra en enkel rengöring kan det vara en fördel att enkelt kunna plocka ut den. Så istället för att plasta fast tanken gjordes ett litet ramverk i botten som sedan fixerades med polyester och 450gr matta. Allt virke lackades sedan med polyester för att göra det tåligt och mindre fuktkänsligt. Tanken blir sedan låst med två stoppklotsar där en sida är demonterbar för att man enkelt ska få ut alltsammans. På klotsarna sattes rembyglar med spännband för att fixera tanken ytterliggare. Liknande gjordes även uppifrån och ned. Det är ändå 60kg som kan komma i rörelse! Återstående jobb är att återställa "locket" eller durken som utgör akterkojens liggyta.

Lite fler bilder hittar du här

 

Nu har vi börjat bytet av septitanken! Ett riktigt skit göra! Det fanns två stycken mindre läckor i övre delen av tanken och en som var dold bakom polyestern. Denna hade dock tätat sig själv! Alla läckorna har uppstått i svetsen. Klassiskt problem i äldre rosfria tankar. Ändå skulle jag aldrig huga mig för en ny tank i plast. Det är som gjort för luktproblem och läckor i diverse kopplingar mm. Räknade fram att vår nuvarande tank håller 56L svartvatten så det finns ingen anledning till att göra den större.

Vår tank är inbyggd och ligger rakt under akterkojen vilket gjorde att det krävdes lite extra fix och trix. Man tänker en eller två gånger extra innan man sätter cirkelsågen i britsplywooden. När väl snitten var lagda var det enkelt att lossa de skruvar som håller britsen och den avsågade biten på plats. Man har verkligen inte snålat på materialvalen. Ingen fura här inte. All plywood är av björk. Förvånad att man kostade på sig detta under 80-talet.

När väl "locket" var borta var det dags att ta fram multimastern för att frigöra tanken från inplastningen i skotten. Det blev lite knepigt att komma åt på sina ställen men till sist hade vi jobbat oss runt hela tanken.

Jag kände lite förstikigt med handkraft för att se om den var lös men den satt fortfarande som berget. Några ryck senare och lite sågning till, fortfarande inget. Nu kändes det som om det bara var kraft som skulle till. Thomas satte sig på cykeln och åkte hem efter ett koben och några stämjärn. Efter två nätta knäck kom tanken ut hur fint som helst. Nu kom det värsta! Slangarna skulle kopplas loss! Och mycket riktigt kom det en fin smörja och skitlukten spred sig i båten. Rutinerade tankbytare gör detta på vintern när det har frusit!

Nu skall en ny tank svetsas och sedan plastas in båten igen. Fortsättning följer...

Bilder

31 Dec 2017

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)