Att vaxa båten

Även om det är ett tag till våren så får man ändå lite vårkänslor när solen dyker upp en dag som denna. Genast börjar funderingar kring bottenmålning och vaxning. 

Jag har länge varit en stark anhängare till Lahega Brightguard 37A och 37B som är en ren 2-komp lackförsegling. Den ger en enastående glans och ett skydd som håller långt mer än ett år. Sot och skit i vattenlinjen tvättas lätt bort vid upptagning till höst. Men då priset skenat iväg på produkten tänkte jag ge mig på att prova något nytt.

Jag spenderade lite tid vid google och olika forum och kom fram till att GLARE professional polish skulle vara det självklara valet. Nu är det bara till att vänta på att våren skall slå till!

Det finns säkert en uppsjö av tekniker för att få upp en bra glans på sin båt men så här gör vi:

 Dålig gelcoat:

1. Tvätta av båten

2. Avfetting. Här finns det bara en produkt som lever upp till sitt namn och det är Alfanol. Används koncentrerad på sprutflaska. Spruta på och arbeta in med svamp. Ett fint lödder kommer att uppstå. Låt den få verka i 5min och skölj sedan av. Låt aldrig avfetting torka in.

3. Autosol kromglans läggs på med maskin och gul svamp. Nu gäller det att köra en hel del för att få bort gammal oxid och repor. Polera mindre ytor åt gången och var rädd om skarpa hörn så att du inte går igenom. Blir det tung jobbat använd en gnutta vatten. Låt inte Autosolen torka in utan polera genast av området med en mircofiber eller trasa. Byta trasa ofta så inte skiten jobbas in i gelcoaten.

4. Cleaner. Vi har använt oss av Biltemas som fungerar helt ok. Används på samma sätt som Autosolen(steg2).

5. Polish. Här kör vi med Autosol combi polish. Läggs också på med maskin. Svart svamp. Nu är ytan så bra att du knappt behöver tok jobba med polishen. Bara kör ut i jämn takt runt hela båten. Låt torka och polera av för hand. Skulle polishen sitta lite extra på något ställe så använd lite vatten i en sprutflaska och polera sedan av.

6. Lackförsegling. Lahega Brightguard 37A,B. Ska nu testa GLARE. Läggs också med maskin. Nu ska produkten bara skrykas ut i ett tunt lager. Följ tillverkarnas anvisningar. Skulle man ändå få fastbränningar av vax så kör med vatten tricket.

Titta alltid i släpljuset när du polerar för att inte missa kvarsittande vax eller blemmor!!!!

Gör man detta moment ett år och eller nästkommande år kan man offtast hålla sig till "medel bra/bra gelcoat" många år framöver.

 

Medel bra och bra gelcoat:

Används stegen 1-2-5-6

 

 

 

Produkter vi använder för vaxning
10 feb 2014

Comments powered by Disqus
Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)