Vi kom iväg

Med bra prognoser utlovade för helgen så beslöt vi att segla upp båten till Helsingborg under fredagen för att köra 2handed mellan Helsingborg och gilleleje.

Skepparmötet bjöd inte på några stora överaskingar med den SO vinden. Upp längs svenska kusten på en plattläns för att runda Svinbådan och sedan sträcka mot Gilleleje. Söndagens bana med start i Gilleleje skulle innebära bonnkryss längs danska kusten runt W4 och sedan E4 för ytterligare en kryss in i mål.

Med plattläns som start från Helsingborg skulle det visa sig knepigt att ta någon bra väg. Då det blåste en del valde vi att köra med våran code1. Inget bra val!! Vi var nog lite fega. Vi började skära ut i sundet men fick inte till några bra vinklar. Vi låg i princip bara och körde upp och ner. Så fort vi började falla säckade coden. Den är ju inte sydd för sådana vinklar heller så det var kanske inte så konstigt så vi beslöt att gå helt platt med saxade segel. Inte det optimalaste men det gick bättre än tidigare.

Vinden hade friskat i rejält under länsen som nu låg upp mot 10m/s. När vi rundade svinbådan beslöt vi att köra genua på halvinden där till sist farsan fick ge sig för code seglet. Väl uppe efter en del trassel drog vi på rejält men ju längre mot Gilleleje vi  kom desto mer ökade vinden och vi blev tvunga till att plocka och föra genua igen.

Vi landade på en 6:e plats av 11 båtar under lördagen.

 

16.00! Nu var det dax för dansk grillbuffe och hygge. Som vanligt stämde Gillejele sejlklubb upp i sång och bjöd på en kanon middag. Allt avrundades på Kanalkroen! Kanon trevlig kväll!!!!

 

Söndag Kl 10.18.31 var det dax för start igen med ett något tungt huvud.

Nu väntade en lång kryss mot mål. Med stark nord gående ström gällde det att slicka danska kusten. Vid start låg vinden på ca 8m/s för att sedan öka rejält under dagen.

Vi gick väldigt bra på kryssen till en början men sen började eländet. Vinden ökade på rejält till 13m/s och med ett rev i storen och den lilla focken bar vi för mycket segel. Ett tag till i storen hade gjort susen. Ovanpå allt flög laptopen i golvet 2ggr så navigationen var utslagen.

Nu gällde det att titta på dom andra båtarna och gå på ekolodet! Men den danska kusten är lömsk. Vet att det ligger en del sten en bit ut plus att det kan bygga på sandbankar på sina ställen. Vi beslöt oss för att slå när ekolodet visade 5meter. Men att bara segla på ekolod här är inte lyckat! Det visade sig också lite senare när vi gick på ett sandrev och då låg lodet på 5m. Som tur var så gled vi av hyffsat lätt med hjälp att skota hem rejält på fock och stor igen.

Passagen över sundet skulle bli ytterligare ett prov med 3knop ström rakt i sidan. Det gällde det att hålla upp för träffa E4 på svenska sidan. Vi siktade sönder om Öresundskraft och prickade då precis märket.

Kryssen mot mål tog vi inga risker på och höll ut en bit i sundet. Förlorade en heldel här tack vare den hårda motströmmen

Söndagen slutade vi 5:a av 11 båtar där  2 blev diskade och 3 bröt segligen

Totalt 5:a

Tack för en kanon segling!!! Detta är verkligen något jag kan rekomedera till nästa år

Resultat

11 sep 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)