Vhf högtalare i sittbrunnen

Har du redan ett par befintliga högtalare i din sittbrunn finns det ett enkelt sätt att använda en av dom till en extern vhf högtalare. Med denna koppling slipper du att installera en separat vhf högtalare! Samtidigt använder du dina högtalare till din stereo som vanligt. Tyvärr är det inte så enkelt att bara dra ett par extra högtalarkablar till en redan använd högtalare. Detta skulle resultera i att någon av de båda apparaternas (vhf och bilstereo) slutsteg skulle gå sönder.

Jag gjorde det enkelt och använde mig av ett 2-poligt växlande relä. Med detta blir det i princip en halvautomatisk högtalarväxel. Jag valde att koppla reläets spole på strömbrytarpanelns knapp till vhf:en. När strömbrytaren slås på ihop med vhf:en aktiveras spolen och växlar kontakterna från stereons ena högtalarutgång till vhf:ens vilket gör att att en av högtalarna kommer användas av vhf och den andra fortfarande drivas av stereon. Detta är alltså en monokoppling! När sedan vhf:en slås av kommer reläet växla tillbaka och du har nu ljud från stereon på båda dina högtalare igen.

Det går ju också att koppla spolen till en tom strömbrytare vilket gör att man då kan välja när man vill använda sin externa högtalare. Men jag tyckte det var praktiskt att sätta den på vhf:ens eftersom vi har väldigt svårt att uppfatta vad som sägs på den inbyggda högtalaren.

Reläet hittade jag på electrokit.com med artikelnr: 41003458. Det finns andra fabrikat och typer som också fungerar. Det viktiga är bara att se till att spolspänningen är 12vdc och att det har relativt hög brytkapacitet och låg drivspänning.

Data relä

Kopplingsschema

Bilder

6 maj 2018

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)