VenRunt 2019

Med en något ostadig prognos tvekade vi länge på om vi skulle vara med. Trots detta seglade vi ändå upp båten på fredagen, som för en gångs skull bjöd på fin segling. Lördag morgon togs beslutet att vi skulle deltaga då det såg ut att bli en lucka med bra väder. Vilket också infriades. Men det var på håret att vi hann i mål innan ovädret kom. Helt plötsligt ösregnade det med droppar som femkronor och en vind som snabbt ökade till 17m/s.

Pronosen lovade S 9-11m/s och avtagande framåt tolv tiden med ett vindvrid till SV och sedan ökande igen. Vridet uteblev men i övrig kom prognosen att stämma. Vi valde ett rev i storen, focken och en anmälan utan spinnacker i DH klassen då vi bara var två i besättningen.

Vi låg bra till i starten med ett perfekt läge strax under lovarts flagg men valde att fega och föll ner för att släppa igenom båten som låg strax om lovart. Kryssen mot Ostmärket kändes inget vidare. Så fort vi gick in emot land var känslan att vi stod still. Exakt samma känsla som jag hade innan jag rensat ett flertal havstulpaner från botten och rodret. Kanske var det strömmen som gjorde att det kändes underligt? Det var också just därför många valde att gå väldigt nära kusten. Här fanns det mycket att tjäna men vi är av det fegare slaget och tar inga chanser så vi höll oss en liten bit längre ut än de värsta våghalsarna. Vi tampades en bra stund med Dehler 29 Lova men vi fick se oss besegrade när de fick oss i otakt. Försprånget ökade också under tiden vi slog ut vårt rev. Vi fick dock lite tur längre fram då de slog in ytterliggare en gång medans vi såg att vi kunde sträcka upp mot Ostmärket. Vi minskade luckan rejält men det kunde gå lägre med högre fart så de rundade strax före oss.

Nu var det läns. Inte kul utan undanvindssegel. Med spirad genua kunde vi gå direkt mot Ven NV medan de andra fick skära. Jag trodde vi skulle tappa enormt men det blev inte så farligt ändå. Efter Ven NV skulle vi sätta kurs mot märket "Rya golfbana". Det blev en bog på ca. TWD 120 vilket inte var helt tokigt. Vi knapade in på framförvarande med en stadigt ökande vind på nu 10-12m/s.

När vi rundat "Rya" blev det plattläns mot mål. Det blev enormt ostadigt med kraftiga pendlingar. Här var det hög risk för en ofrivilligt gipp men trots detta gjorde vi vad vi kunde för att få genuan att stå i lovart större delen av tiden. Väl i mål låg vinden på stadiga 12m/s. En segling som inte kändes bra skulle visa sig det motsatta. Vi placerade oss som fyra totalt och tvåa i vår klass.

Besättning: Thomas och Marcus

Resultat klass

Resultat total

Bilder

/banan.jpg

13 aug 2019

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)