Värmefläkt

är något man inte kan klara sig utan! Vår gamla börjar ge upp och för dessutom ett himla oväsen. Frågan är då vad man ska slå till på? Inte så lätt då det finns begränsad information om de olika modellerna.

Jag satte som första punkt att den skulle vara tyst. Det var det absolut viktigaste! Sedan var det förmågan att flytta så mycket luft som möjligt så uppvärmingen inte tar för lång tid. Då innebär det så stor fläktyta som möjligt utan att formatet blir för stort. Större rotor kontra Watt brukar innebära att varvtalet på motorn sjunker vilket gör att den också går tystare.

Efter intensivt googlande och besök på diverse forum tror jag inte dem optimala lösningen finns. Det blir helt enkelt en kompromiss. Till slut fastnade jag för två olika märke och modeller. Den ena gjorde Adax och den andra var en Wilfa. Modellerna var motsvarande Adax VV9T och Wilfa FH-1W. Andra som var med på listan i tidigt skede var Stadler Anna och Honeywell HZ-510E som också skulle vara något tystare. Med Adax och Wilfa kvar chansade jag till sist på Adax fläkten. Det som tilltalade var att det fanns tvåfläktlägen. Nackdelen är att den har traditionell värmetråd vilket ökar riskerna. Samtidigt har jag Wilfa fläkten i minnet som jag lyssnat på tidigare och den var inte speciellt tyst.

Det skulle visa sig att Adax fläkten inte heller var "ljudlös" men betydligt tystare än de andra fläktarna jag haft genom åren. Installerade en decibel app bara för att få mig en uppfattning om ljudnivån. Jag mätte 30cm från fläkten och rakt framifrån och fick 38-40db. Vår gamla låg på 54-57db så det är en stor förbättring. Att den blev så mycket tystare handlar nog mycket om att det finns två fläktlägen. 

Adax VV9T

28 jan 2018

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)