Torsdagssegling 20220609

Vi började kvällen på SO 6m/s och slutade på SV-V 0m/s med extrema vindskift vilket i sin tur resulterade i DNF på hela gänget utom Melges 20.

Vi gjorde ett stort misstag och rigga focken. Vi hade först genuan uppe men bytade sedan. Allt pekade på att det skulle avta vilket också intutionen sa och så blev det.

Vi kom iväg bra i starten. Det blev en styrbords bog in mot land. Då vi startar väldigt nära hamnen blir det bara en kort stund och sedan slag utåt. Vi lyckades ta oss förbi Beason 31 med Rolf vid pinnen. Alltid lika säker! Det blev på gränsen att vi klarade och sträcka ut till Pilhaken. Tyvärr hamnade vi i ett dåligt läge på Melges 20 som låg strax i lovart. Vi led redan en aning av vår segelsättning med skitvinden från Melges 20 gjorde att vi tappade både fart och höjd. Det fanns inte mycket att göra än att hhärda ut eländet. På lä sidan en bit ut tuggade Deheler 29 sakta ikapp.

Vi rundade Pilhaken tight ihop med Dehler 29 och satte av mot Polkagrisen. Vi fick innerspåret vilket skulle visa sig bli en fördel längre fram. Vi låg trebåtar i bredd. Vi, Dehler 29 och x-302 längst ut som körde spinnaker och kom i fatt framåt rundingen. Vi gjorde en bra läns med tanke på den lilla focken och rundade först av de tre.

Nu hade vi fri vind på kryssen mot Pilhaken. Vi drygade ut avståndet bakåt en hel del. Vi rundade och satte kurs mot Norrmärket på en spetsig halvind. Nu led vi av vårt segel val. De andra tog in märkbart. 10m innan märket kommer ett massivt vindvrid på 50gr. Vi föll av men satsade sedan på att bara genom den lilla båtfart vi hade glida runt vilket precis gick. Vi satte gennaker i lugn takt. Vinden kantrade igen. Nu var vi på väg åt fel håll! Vi skulle åt ost men pekade åt norr. Vad händer? Vi gippade och fick nylonet att stå. Vi drygade ut avståndet bakåt. Samtidigt började vinden bråka igen. Ju närmare märket (Pilhaken) vi kom desto mer minskade vinden och vred akter över. Ren plattläns! Vi provade att saxa sista biten. Gick sådär. Nu drog spinnakerbåtarna ikapp.

Kryssen mot Rödprick blev stökig med många konstiga vindskift. Vinden droppade av rejält också. Vi hade 3m/s vid Pilhaken. När vi kom fram till Rödprick var det nere på två. Det gick riktigt trögt med focken men vi gjorde var vi kunde. Sista bogen mot mål blev eller skulle blivit gennaker. Vi satte och fick ok fart med tanke på vinden. Efter halva sträckan mellan röd och Pilhaken blev det total punka. Nu kasade vi bara på den nordgående strömmen. Bakomvarande båtar kom sakta i kapp men parkerade också till sist. Närmst var Dehler 29. Vi låg och väntade på vind en stund men insåg till sist att vi aldrig skulle hinnan in innan maxtiden som är kl. 21:00. Det blev en kul segling ändå trots att vi inte tog oss i mål. Det mest uppbara med focken blir såklart på halvvind med det saknades även 0.4 på kryssen. Under 6m/s behövs genuan.

Besättning: Thomas B, Thomas S och Marcus

/torsdagsbana-stor.jpg

10 Jun 2022

Go back to top