Torsdagssegling 20220519

Då var det dags för årets andra kvälssegling. Vind VNV-NNV 3-7 m/s. Ström S.

Vi gjorde en hyffsad vältajmad start. Aningen sena men det var nästan bara bra då Melges 20 valde att segla på linjen med fock för att att sedan vika av vid lovartsflagg för gennaker. Det gjorde det lite bökigt för oss andra som kom bakifrån med hissade undanvindssegel.

Det blev en liten duell med x-302 direkt efter start då de kom snäppet längre ner och strax bakom. De lovade upp och försökte skugga oss och passera i lovart men det bar inte frukt. Efter stöket kunde vi falla av och skapa lucka till de andra förutom Melges 20 som alltid ligger snäppet före. Vinden låg kring 3-4m/s. Vi rundade Pilhaken. Vinden hade nu ökat till 5m/s. Nu var det kryss. Vi forstatte utåt för styrbord och lyckades sedan göra ett vältajmat slag där vi precis höll upp för Polkagrisen för barbordhals. Tyckte att jag hade svårt att hålla höjd och fart. Funderade inte så mycket då det blev ett kort ben.

Sedan plattläns mot Pilhaken. Vi blev tvunga att skära men klarade oss med en gipp. Givetvis tappade vi en aning mot x-302 som kör spinnaker. Gipparna gick fint likaså sättningen. Kankse för att vi åkte ut lite tidigare för att öva in någon rutin så förra torsdagen inte skulle upprepas. Det lönade sig!

Vi närmade oss Pilhaken igen. Lykades bärga gennakern och få ut genuan hyffast snabbt. Det blev lite stökigt men vi löste det. Nu skulle det bli en stäckbog mot Norrmärket. Vi gjorde väldigt dålig fart och tappade höjd. X-302 tog in stora delar av försprånget vi jobbat upp. Inte dåligt! Men sämre av oss! Funderar på vad jag gjorde för fel? Fick samma känsla förra torsdagen i liknande vind (5m/s).Måste nog ut och segla lite mer med genuan för att skapa mig en uppfattning. Seglet är nytt sen i fjol och blygsamnt använt. Blir aldrig något riktigt driv i båten. Vi rundade Norrmärket och satte av mot Pilhaken för en något öppnare bog. Vi skulle tagit oss o kragen och skotat om men så blev det aldrig. X-302 högg även här. Melges 20 lååångt fram.

Vi rundade och fick upp nylonet. Manövern gick än en gång hyffsat smidigt. Plattläns ner mot röd prick. Vi gick ut för styrbord där strömmen var något starkare i rännan. Gippen kom något sent mot röd. X-302 knapade in med sin spinnaker.

Vi rundade röd. Seglade ut för styrbord på en kryssbog. Dålig fart och höjd igen. Måste vara något galet med trimningen av genuan. Vi gick lite väl långt ut för att klara Pilhaken. X-302 slog tidigare och tjänade säkert 80m. Det blev en spetsig bog in mot mål där jag hade svårt att hitta farten igen. Inte förrän vi närmade oss slutet kunde jag stoppa X-302 konstanta hugg på oss.

Det blev en kul segling! Vad lite övning kan ge innan det verkligen gäller. Men det gäller att hitta mer fart i den gamla pråmen om vi ska ha chans att placera oss.

Besättning: Ingmar, Marcus, Lenny och Thomas S

Resultat

/omslag-torsdag.jpg

20 maj 2022

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)