Sittbrunnsbord V1.2 (20180219)

 

20180215 BORDET KLART! Där bockades äntligen sista punkten av i "att göra" listan. Tummen upp!

Några sista bilder

 

20171222 Nu har bordet tagit sig ett par steg närmare ett fullfärdigt projekt. Det kunde i princip varit färdigt men det har strulat en hel del med gångjärnen och gör det fortfarande. Senaste beskedet var leverans V3. Den första sändingen jag fick var endast två av sex godkända. De andra var skeva och sneda. 

Själva fräsningen i bordsskivan blev väl ok men det var svårt att få till en bra passform då gångjärnen inte höll exakt samma mått i radien och var ojämna. Att köra ut jiggen på frihand var nog det svåraste. Här gällde det att vara stadig på hand! Amatör som man är så får man väl ändå anse det som godkänt.

Viktbesparingen blev en kul grej! När det gamla bordet hamnade på vågen visade den 7.6kg mot 3.4kg, som det nya vägde. Bordet har samma format och är dessutom lite större då jag valde att endast bryta av hörnen på det nya.

Tog lite nya bilder under projektets gång

 

Jag har länge funderat över att göra något åt vårt supertunga men stabila sittbrunns bord. Det är ett klaffbord i plywood på ett lagunfäste. Problemet med bordet är vikten då det är ett himla jobb varenda gång bordet skall upp. Bara att få det ur stuven är ett helsike sen kommer hanteringen innan det väl sitter på plats.

Så hur gör man hela konstruktionen lättare och bibehåller stabilliteten? Tror faktiskt inte det går att lösa utan det blir en kompromiss. Jag har titta på olika lättviktsmaterial och utan att göra det för "hightec" och hålla kostanden nere föll valet på XPS. Det är en extruderad cellplast som ofta används inom byggindustrin. Den går att slipa,forma och står även emot olika lösningsmedel. Innan jag började gjorde jag ett limtest med vanligt D3 klassat vitlim. Det satt som berget! Dock fick man låta det sitta i press över natten.

Nu när distansmaterialet var valt var det dags att göra ramträet. Teakribben sågades i 17x20mm format. Innan dessa limmades på Xps:en gjordes förstärkingar för gångjärn och infästningen till lagunfästet. Till gångjärnen användes 18mm björkplywood och till lagunfästet 7mm furuplywood. 7mm plywooden frästes ner sin tjocklek i distansmaterialet.

När allt var limmat och klart skulle delarna skickas in i bredbandsputsen. Inget verktyg man har hemma så det jobbet lämnades bort. I princip vilket snickeri som helst har en bredbandsputs stående! Nu när allt var putsat var det dags att ta sig an ytskiktet som även på detta bordet blir laminat. Egentligen fanns det inte mycket att välja på eftersom viktförtjänsten skulle bli minimal eller utebliven om man vallt att lägga en tunn plywood istället. Alla laminatbitarna kapades upp med ett övermått på 10mm för att efter limingen kunna renfräsas med en mallfräs. Även limningen lämnades bort då det krävs en stor limpress.

Allt är långt ifrån klart så fortsättning följer....

Bilder

 

19 Feb 2018

Go back to top