Installation av Nexus instrument (uppdat 25/1)

Helgens båtmek bestod dels av att få färdigt våra instrument, vilket de också blev. Stötte dock på lite problem med autopiloten då jag läst fel manual. Enligt manualen skulle piloten stödja nmea men det visade sig att vår var snäppet äldre och använder ett annat språk, som är Raymarines egna, deras sk. Seatalk. Det finns div hemligalådor som översätter seatalk språket till nmea men jag tycker priset är lite i överkant då vi inte använder den mycket.

När vi tog de nya hålen till genomföringarna började vi med att lossa muttrarna på insidan. Sedan borrade vi ut flänsen på genomföringarna från utsidan med en hålsåg med 46mm diameter. Bara precis så långt så man kom igenomplasten på givaren och kunde skymta gelcoaten. Nu kunde vi enkelt trycka ut röret från insidan. Där efter använde vi samma hålsåg(46mm) för att borra ut en plugg i en 12mm plywood. När pluggen var utborrad fick den samma diameter som givarhålen dvs 43mm. Nu hade vi ett perfekt centrumhål för att ta den nya 52mm hålen.

När jag tog upp hålen till de nya givarna visade det sig att plasten var tillräckligt tjock för att flusha genomföringarna. Sagt och gjort satte jag snabbt fräsen i skrovet. Tyckte det blev helt ok. Krävs en slipning när lusten faller på.Uppdaterade bilder.

 

 

Installationen börjar gå mot sitt slut. Luckgaraget återmonterades. Hålen till instrumenten borrades. Instrumenten monterades. Serverns kablar skruvades på plats och allt utom autopiloten teskördes(ligger hemma på vinterförvaring). Det verkar som om allt fungerar med instrumenten och servern förutom att jag inte får upp någon information i mitt nav program. Den enda informationen som visas och hittas är position. Det konstiga är att värdena kommer upp i Nexus race mjukvaran. Säkert någon inställning men inget jag hittat ännu. Problemet löst!! Det var så enkelt att fast givarna är inkopplade på servern så behöver de lämna någon form av information för att de skall upptäckas av nav programmet. Därför syntes bara positionen då den lämnas i intervaller från nmea. Jag gjorde ett test med ekolodsgivaren genom att sätta den i ett glas vatten och vips så hittades den av programmet. Men Nexus expert efterlyses fortfarande! Uppdaterade bilder.

 

Nu är äntligen luckgaraget färdig spacklat och polerat. Passade också på att snygga till rufftakets ovansida. Samtidigt drog jag in ett rör genom rufftaket för kablarna till instrumenten. Tidigare har det varit ett separat hål till varje kabel och en massa sikaflex. Nu får jag istället möjligheten att dra om eller byta kabel utan att plocka av "taket" igen. Updaterade bilder.

 

All kabeldraging utav givarna gick mer eller mindre smärtfritt. Vi fick lägga en dag på att få kabeln i masten på plats. Allt flöt på fram till att kabeln skulle igenom masten där den möter däcket. Tidigare ägare hade här dundrat på med siliconesprutan vilket gjorde att det krävdes en hel del rensande innan vi kom igenom.

Givarna i båten var det inget större problem med att få fram kablarna till. Jag kunde använda bef rör även om det blev väldigt trångt. Ett 16mm rör med 10 kablar gjorde att såpan åkte fram rätt fort.

Installationen av själva displayerna skulle visa sig bli något mer komplicerad. Det slutade med att vi fick demontera hela luckgaraget som inte är någon liten pjäs. H2o är nu mera toppless! Har man problem med att sikaflexen satt sig ordentligt i både materialet och underlaget så kan man göra som vi att använda sig utav ett bladmått (0.3mm) eller en extremt tunn plåt för att "såga" sig igenom fogen. Se bara till så att gelcoaten är ren så man inte skapar repor med hjälp av smutsen. Nu är iallafall toppen av så nu kan jobbet med att laga de gamla hålen fortskrida så att den senare kan återmonteras på båten igen och installationen avslutas.

En sak att tänka på som jag gjorde fel är att om du har en nWind givare så skall den INTE kopplas till vind porten på din Nx2 server utan skall sitta ihop med instrumenten på nätverksporten. N:et i nWind står för network. Jag trodde först det var fel på grejorna och denna information framkommer inte i någon manual eller på nätet. Är man på jakt efter en 4-polig kontakt i samband med installationen av vindgivarkabeln där kabeln skarvas mellan mast och båt kan man med fördel använda den här

Ekolodsgivaren kräver vatten för att kunna göra något utslag. Vill du testa givaren innan montering så ställ botten av givaren i ett glas vatten.

Nu återstår att färdigställa luckgaraget och göra hålen till givarna genom botten samt en test köring av allt innan det monteras permanent.

Länk till Nexus samtliga manualer (engelska)

Installation av Nexus instrument 2014
25 jan 2015

Comments powered by Disqus
Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)