Att Importera segel (uppdat)

Har man tittat lite närmare på vår båtdata så ser man att vi saknar en genua1. Jag började tidigt i sommras kolla runt lite på vad en genua skulle kosta. Fick in en del offerter där priserna pendlade rejält även om det var samma duk. I stora drag låg en genua på 20 000-33 0000:-. Då var det allt från polyesterfiber till aramid i triradiel skärning till Flexduk i crosscut. Jag var förberedd på att det skulle kosta en slant men kanske inte så mycket. 

Det var då jag började titta närmare på det här med att importera själv från Kina. Här skulle jag få ett segel i Pentex med fullradial skärning till det låga priset av 12 000:- inkl tull mm. Dettta var väldigt lockande. Nackdelen var att man fick mäta in hela seglet själv, där jag tyckte det svåraste var akterlikslängden. Men till slut kom jag fram till att "så här vill jag ha det".

Jag la snabbt en beställning med alla mått och duken dom föreslagit. Pentexfiber med ett inbakat uvskydd från Challange.

Deras mailkontakt var verkligen bra och snabb på att svara(engelska) och allt såg bra ut. Betalade in ett förskott för att starta produktionen. När seglet sedan var klart  för att skickas gjorde jag slutbetalningen.

Frakten sköttes av FedEx. Här var det inga problem alls. Fick ett trackingnummer från leverantören och med fedex sida kunde jag följa minsta steg paketet tog. Det dök upp 5dagar senare. Kanon bra leverans!!

Packade upp min nya genua för att bara få en snabb blick om hur det såg ut. Då trädgården inte räckte till fick det bli en titt lite halvt ihop vikt. Allt såg fint ut.

Nu var det bara provseglingen kvar. Vi provhissade i hamn och seglet satt verkligen som en smäck runt rigg och skothornet hamnade precis där jag ville ha det.

Det var sen som problemen började dyka upp!

När vi kom ut för att testa i en perfekt vind på 4m/s dök konstiga sträckningar av duken upp i seglet. Då främst från skothorn och fallhorn där också lasterna är som störst. Extremt långa veck som strålade ut från de båda hornen. Fel panellayout,för dålig duk eller fel lagda paneler? Jag kom fram till alla punkter!

Och sedan formen på seglet! Det var det värsta jag sett! I princip fanns det ingen form alls insydd. Det lilla som fanns hittade man långt bak. Hur man än laborerade med fallspänning och skotpunkter blev det inte bättre. Telltailsen fladdrade upp och ner på både lovart och lä sida samtidigt vilket tyder på att seglet är för vasst i sitt ingångsparti.

På det stora hela ett värdelöst segel!

Efter upprepade email till försäljaren och en del diskutioner kom vi fram till att jag skulle lämna in det till en segelmakare för översyn. Det var nästan som om att dom intre trodde på mig och kom med många bortförklaringar under resans gång. Men när segelmakaren tittade igenom seglet kom han fram till precis det jag upplevde vände plötsligt säljaren och bad mig reklamera seglet och skicka tillbaks med betald frakt.

Och det är just där vi är nu. Seglet är precis skickat och nu väntar man med spänning om man skall få några pengar tillbaks!

Med detta sagt vill jag höja ett varningens finger mot att handla importerade segel!!!!

I alla fall från dom jag valde. Dom syr säkert jätte bra men kan inte ett skit om segel design!

 

Hela köpesumman blev återbetald idag!!! Nu är det bara till att andas ut och ta nya tag.......

 

Så här ska det inte se ut! Ingen form överhuvudtaget

/4.jpg

  

28 sep 2013

Go back to top
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)